Confessin'


    Er waren een stel jonge 'gipsy gitaristen' op bezoek bij de dynamische presentator met halflang haar waar alle Nederlandse vrouwen nu een zwak voor hebben. "En jullie grote voorbeeld is... Django Reinhardt...Voor die gene die dat nog niet weet, Django Reinhardt was de god van de Gypsy gitaar. Hij speelde met maar twee vingers en was ongelooflijk snel", zei de vlot pratende presentator. Op televisie wordt iedere keer herhaald dat Django gehandicapt was en dat hij desondanks heel goed kon spelen. Vervolgens verschijnt er dan een jong iemand, meestal een zigeuner, die ‘supergoed’, lees supersnel gitaar kan spelen. Jean Baptiste 'Django' Reinhardt (1910-1953) was een gitarist. Er is al heel wat gezegd en geschreven over deze man, wiens unieke speelstijl talloze gitaristen over de hele wereld heeft beïnvloed.


    In Utrecht is het zogeheten 'SJU huis'. De afgelopen maanden had ik de eer om daar musici te mogen bewonderen die behoren tot de crème de la crème van Nederlandse jazzscène. Gedurende oneindig lange solo's kregen de artiesten de meest obscure grimassen op hun gezicht, die blijkbaar werden veroorzaakt door ultieme concentratie. Jammer dat de muziek daar niet veel beter door werd. Improviseren is eigenlijk hetzelfde als componeren. Alleen bij componeren kan er nog van alles worden aangepast, bijgeschaafd voor dat de uiteindelijke compositie wordt vastgelegd. Van sommige solo's van Charlie Parker wordt gezegd, die hij deze noot voor noot zouden hebben uitgewerkt voor dat deze werden opgenomen. Of dat nou wel of niet waar is, is natuurlijk niet belangrijk Ook goden hebben wel eens een mindere dag, niet alle solo's van Coltrane, Parker of Django Reinhardt zijn even goed.


    Een opname uit 1946 laat Django Reinhardt horen op een elektrische gitaar. (uitzonderlijk, Django Reinhardt speelde vrijwel altijd akoestisch). Deze opnames komen uit Amerika en zijn gemaakt met jazzmuzikanten uit de bebopschool. De Amerikanen hadden/hebben veel respect voor Django Reinhardt en hij werd daar ondermeer door Duke Ellington met open armen ontvangen. Op 'Confessin', wat eigenlijk voluit "I'm confessing that I love you" heet, laat Django Reinhardt horen wat 'Confessin' voor hem betekent. Alleen de allergrootsten zijn in staat het gevoel van 'de liefde' te vertalen in kunst. Op 'Confessin' lijkt Django een verhaal te vertellen. De liefde in al haar nuances, vaak subtiel en zwoel, dan weer ruiger en fel. En dat in een solo van net drie minuten.

    Hier te downloaden Confessin'