N.E.W.S.


Het voelde als liefdesverdriet. Als ik aan Prince dacht werd ik een beetje ongelukkig. Dat is voor niet-fans wat moeilijk te begrijpen. In 2001 verscheen "The Rainbow Children". De zogenaamde "Swinging Gospel CD". Voor mij een dieptepunt. In 2002 de concerten in Ahoy. Aardig. Maar teveel "Greatest hits". Toen niks. Ik raakte bedroefd. Ik ken Prince nu ongeveer 20 jaar. We zijn samen ouder geworden. In 20 jaar is er veel gebeurd. Een lange periode. Bijna ieder jaar verscheen er album. Iedere keer zat ik in spanning. Zou het een goede plaat zijn? En het viel veel vaker tegen dan mee. Prince is eigenlijk een constante factor in mijn leven geworden. Een constante vernieuwing, waar ik naar uitkijk. Iemand die er was in momenten als het met mij wat minder ging. Maar ook als ik bijvoorbeeld verliefd werd. Prince hoort bij de school van Charlie Parker en Miles Davis. Dat betekent niet dat ik Prince nou zo een groot jazzmusicus vind. Hij is simpelweg een multi-talent op eenzame hoogte die per ongeluk supergoed kan swingen. Net zoals zijn grote Jazzbroeders. Nu dan N.E.W.S., wat staat voor North, East, South, West. Het zijn vier instrumentale stukken van ieder 14 minuten. "East" springt er uit. Als dreigend. Het moet haast wel dat Prince hierbij gedacht heeft aan de "toestand" in Midden Oosten. Iedere nummer heeft een eigen sfeer. Er zitten duidelijk "Seventies" Jazz invloeden in. Ouwe getrouwe Eric Leeds, voorheen saxofonist bij de "The Revolution", heeft een glansrol. Zijn toch wat vrije, "moderne" stijl past perfect bij N.E.W.S. De productie, geluidskwaliteit is verbluffend. Super arrangementen. Melodielijnen zijn er nauwelijks. Echt improviseren dus. En dat voor een "mainstream popartiest". Ik blijf nog lekker bij Prince, voorlopig.

The Rainbow Children

2 jaar na "Rave" nu de echte nieuwe Prince CD. The Rainbow Children.(TRC) Sinds lange tijd is er nu een Prince CD uit die niet gericht is op de "commerciële" markt. Een zwaar spirituele plaat. Eigenlijke een aantal "Jams" bij elkaar. Continu worden er muzikale bronnen aangeboord waarvan ik het bestaan nog niet afwist. Het is de plaat van de verassingen. Waar "Rave" een collage van nummers was die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden, The Rainbow Children is een geheel. Het heeft iets mysterieus vind ik. De drums schijnen "live" opgenomen te zijn waardoor het meer als een live plaat klinkt dan een studio plaat.

Dit zijn de nummers;

1. The Rainbow Children. Sterk begin, mindere "brug", sterk einde
2. Muse 2 The Pharoah, Emancipation-achtige ballad, niks bijzonders
3. Digital Garden. Sterk psychidelisch begin. Eindigt rommelig. Ver gezocht.
4. The Work Pt. 1, Al een halfjaar geleden gereleased op internet, zwak saai nummer
5. Everywhere Instrumentaal nummer
6. The Sensual Everafter Instrumentaal nummer 
7. Mellow Jazzy nummer. Toch niet echt swingend of echt mellow zoals de titel pretendeert.
8. 1+1+1 is 3. Echt een heel goed nummer. Super swingend en heel apart. Doet denken aan Erotic City
9. Deconstruction Instrumentaal nummer
10. Wedding Feast Instrumentaal nummer
11. She Loves Me 4 Me. Walsje! Ontroerend in zijn eenvoud
12. Family Name Apart nummer, beetje Lenny Kravitz achtig. 
13. The Everlasting Now. Zou de swnigende afsluiter moeten zijn. Vind ik te Candy Dulfer, Old school           Ook weer Gospel invloeden.
14. Last December. Wel een mooi nummer. Net zo gedragen als Welcome to the dawnn (van the truth) maar mede daardoor te "Gospel" voor mij.

Ik moet eerlijk zijn. Ik heb de CD een aantal keren beluisterd en vind het toch niet echt een goede cd. 1+1+1=3 is gewoon geweldig, een soortement "Erotic city avant la lettre" maar de resterende nummers, tja. Veel nummers ontaarden in een soort gospel-achtige samenzang. En de jazzy nummers, ach. Ik weet niet. Niet mijn vorm van Jazz. Het is wel swingend en mellow bedoeld, maar tja. Prince is heel veel, kan heel veel maar een echte jazz "vogel" vind ik het niet. Dat is eigenlijk een beetje het probleem van TRC. Het is een beetje ver gezocht. Te ge-kunstelt. Dit kan hard overkomen in de oren van andere Prince Fans. Maar ik moet gewoon
mijn mening geven. Ik respecteer ieder zijn/haar mening hoor. Ik ben gewoon teleurgesteld.
 
 

NPGMusicClub

Tja. De NPGMusicClub (http://www.NPGMusicClub.com/) is iets nieuws. Een site waar iedere Prince-fan al heel lang op wacht, een manier om op een legale manier nieuwe nummers van Prince op mp3 formaat te downloaden. Maar er hangt wel een prijskaartje aan.  $7  per maand voor een normaal lidmaatschap en $100 voor een premium member. Dan krijg je de remix CD Raveintothejoyfantastic en meer... Zeggen ze.  Ik noem even de belangrijkste "nieuwe nummers".Toegegeven een indrukwekkend lijstje. Het gaat wat ver om ieder nummer afzonderlijk te bespreken. Toch hierbij een korte indruk;
 

- High (apart mystiek funky)
- My Medallion (doet mij een beetje aan Lenny Kravtiz denken)
- When will be paid? (Cover, maar wel super goed gedaan)
- The Work prt. 1 (Saaie James Brown immitatie, met veel bombarie aangekondigd op Napster!)
- Days of Wild (killer guitar jam) (heel apart, keihardge solo-gitaar nummer)
- The slaughterhouse / rope of silicon (monotoon, bizar protest nummer, maar wel swingend)
- The northside (up tempo funky, apart! en swingend)
- Habibi (opnieuw hard Jimie Hendrix gitaar geweld, maar wel heel goed!) 

Neem van mij aan dat er een paar supergoeie nummers en ook  hele slechte bij zitten.  Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Er is ook een nieuwe CD aangekondigd via de homepage van Napster. De CD is getiteld "The rainbow children". Ik zou zeggen "zoek en gij zult vinden"
 
 

Cyber single & 2045 radical man


Prince zet de laatste tijd tamelijk veel on-line zonder dat het op CD uitkomt. Twee nieuwe en opvallende nummers zijn: Cybersingle en 2045 radical man. Cybersingle is een nogal heftig funkrock nummer, kort maar krachtig. De stem van Prince klinkt alof deze door een  soort "distortion" is gehaald. Apart soort arrangement, typisch Prince. Het nummer is in mp3 vorm down te laoden lp de officiele Prince site
http://www.npgonlineltd.com

2045 radical man is een heel ander verhaal. Een slow-funk nummer wat zo lekker loopt dat het gewoon waanzinnig swingt. Het zit vol met aparte geluidjes die behalve apart ook heel erg doeltreffend zijn. De in het verleden  veel gebruikte Camille stem is veel in dit nummer te horen. Het heeft een bepaalde sfeer die zo veel afwijkt van de "mainstream" Prince nummers dat critici heeft één van de beste  prince liedjes sinds jaren. 
Daar ben  ik het voor een groot deel helemaal mee eens. Het is echt een heel goed "Prince" nummer. Je moet het eerst horen om het te geloven. Op de prince site staat slechts een kort "stukje" van het liedje.
Binnenkort komt de nieuwe film van Spike Lee uit. De film is getiteld "Bamboozled". Op de sountrack van deze film staan hele boel nummers van een groot aantal artiesten, waaronder Stevie Wonder. Maar ook
"2045 radical man". Alleen al een reden om de "Bamboozled" soundtrack aan  te schaffen. (WKL 11-10-00)

Rave is ongelooflijk

Rave un2 the joy fantastic ligt sinds vrijdag 5 november in de Nederlandse winkels en bij mij thuis. Voor degene die het nog niet wisten, Prince is weer op een griezelig hoog niveau. Waren "The War", "The Truth", "New Power Soul" en een reeks super goeie concerten niet genoeg voortekens, Rave un2 the joy fantastic is het harde bewijs. Een plaat met een geweldige collage van nummers met  uitschieters als "undisputed", "everyday is a winding road", "strange but true" en "pretty man". Had zijn voorganger New Power Soul een zwarte hoes met een toch iets somber geluid, deze CD is wit. Het staat voor de nieuwe openheid en vrolijkheid in zijn muziek. De critici en het grote publiek hebben Prince na 1988 al vaarwel gezegd, terwijl hij altijd platen is blijven maken. De ene is CD wat minder dan de andere. Als je goed luistrt zijn er altijd goeie nummers op iedere plaat, dan wel live. Toegegeven, op "Rave" staan nummers van een niveau wat ik sinds 1988 niet meer gehoord heb. Maar Prince is nooit weggeweest, ook niet door zijn veelbesproken naamwisseling. De man weet "Swing" in de popmuziek te leggen op een manier hoe Charlie Parker dat in de be-bop deed. Origineel, super timing, subtiel en met een belachelijk goede techniek. De boys van bijvoorbeeld het gezaghebbende tijdschrift "Oor" weten na ruim twintig jaar Prince nog niet hoe hier mee om te gaan. Ik noem met nadruk Oor omdat zij op dit moment symbool staan voor de massa die alleen goed vind op een bepaald moment goed gevonden "mag" worden. Een ander woord hiervoor is pretentie. Mensen zijn bang voor gezichtsverlies. Prince is al heel lang goed bezig, met ups and downs. Hij is verschrikkelijk beïnvloed door Sly Stone en James Brown. Daar heeft hij ook nooit een geheim van gemaakt. Net zoals Charlie Parker beïnvloed is door Lester Young. Toen Miles Davis ooit zei dat Prince de "Duke Ellington" is van deze tijd,  meende hij dat. En de kapsones muziek liefhebbers werden een beetje nerveus. Kijk, om Sly en George Clinton op een voetstuk te plaatsen is geen probleem. Om te zeggen dat "The Peppers" en "Rage against the machine" heel goed zijn is okee. Maar om Charlie Parker, Miles Davis en Prince is één naam te noemen dan worden ze bang. Onze zwarte broeders hebben allerlei stijlen aan de muziekbijbel toegevoegd die nooit vol raakt. De verzamelnaam is Swing. In Europa is het smurfenlied uitgevonden. Ja, The Beatles hebben mooie nummers geschreven, maar voor syncopes moeten we over de grens zijn. Prince kan nooit "Oud" worden omdat  kunst de eeuwige jeugd heeft. Als ik naar Prince of naar goeie Jazz luister krijg ik altijd een heel vrolijk, gelukkig  gevoel over me. Dat gevoel wordt ook wel "Liefde" genoemd. Op een koude, regen achtige avond liep ik naar de Supermarkt. Een corps-achtig meisje leefde zich uit met een mobiele telefoon. Dit keer deed het me weinig. Bij mij thuis ligt Rave un2 the joy fantastic!.
 


 
 


    Nieuwe Prince CD, The Vault....Old Friends for Sale

    Maandag 6 september 1999. The Vault...Old friends for Sale is al weer een tijd op de markt. Een CD met een sterke "jazzy" ondergrond. Tegelijkertijd het zwakke als sterke punt van deze CD. Goeie Jazz, een muzieksoort waar Prince (the Artist) terecht een grote liefhebber van is, kenmerkt zich onder andere door onverwachte muzikale wendingen en aparte arrangementen. Precies hetgene wat ook altijd zo mooi is in de muziek van "The Artist". De CD The Vault...Old friends for Sale klinkt "Jazzy" en zwoel maar is behoorlijk voorspelbaar. Voor Prince fans die het nummer "There's lonely" of "Old friends for sale" nog nooit hebben gehoord is het zeker een aanrader. Eigenlijk is ook wel een lekker CD'tje om op te zetten als je staat te afwassen of als je bezoek hebt en niet weet wat je moet draaien. Maar helaas ook niet meer dan dat. Via http://www.love4oneanother.com/ laat the Artist weten "An anonymus in4mer who just recently heard a testing pressing 4 the upcoming "PRINCE" release (aptly titeld) "Old friends for Sale" said this recording sounds like CONtractual obligation...noting more or less"

    Op zaterdag 2 october 1999 was er ook een heel leuk prince  feest in Utrecht.
    Kijk voor info op http://www.biels.nu voor een verslag