Het wonder van de 2e Jan Steenstraat
   


   

  Tar Palantir Adjust

  De laatste maanden waren roerige tijden voor WB. Zijn vrouw Filiz is terug naar Turkije. Het project “Big Sister” sloeg minder aan dan hij had verwacht. “Het Lijk” is als een dief in de nacht, spoorloos verdwenen… WB slaapt er niet minder om. “Je moet proberen van niets, iets te maken. Vandaar ook dat ik  mogelijkheden zie in “de leegte”,  zegt WB ineens geheimzinnig. “Ik heb altijd een zwak gehad voor abstract, maar tot voor kort was dat beperkt tot schilderijen. Het blijkt dat ook denken aan niets geld op kan leveren”. WB die aan niets denkt? Is WB soms ziek? “Nee, nee verre van dat” lacht hij voluit. "Ik heb nu een nieuwe partner. Hij is eigenlijk meer dan een compagnon. Hij is een vriend en meester tegelijk. Zijn naam is Tar Palantir Adjust.” Op zakenreis naar India ontmoette ik hem in het vliegtuig. Hij kwam meteen ter zake “Wat is ware het doel van uw reis”. Ik zei niets vermoedend: “Och, ik wil gewoon rijk worden?” Waarop hij antwoordde “Van ziel of van lichaam?” “Weet ik veel, allebei” antwoordde ik. “Daarvoor hoeft u niet naar India” zei Tar plechtig. Hierna zijn we in gesprek geraakt en dat zijn we nog steeds".
   
   


   
   

  Het Zen-Germanisme

  Tar Palantir Adjust heeft twee klassieke leerscholen weten te combineren. Hij noemt het “Zen-Germanisme”. “In een vorig leven was ik een Sjamaan (red. medicijnman) onder de Germanen, maar dan wel met een Oosters “smaakje”….. WB weet niet goed wat hij hier mee aan moet. “Al die ouwe hocus-pocus zegt me niks”. Toch heeft WB een zwak voor meditatie. “Ik heb de laatste tijd al zo veel aan mijn hoofd”. Natuurlijk heeft al die belangstelling voor New Age WB’s commerciële hart ook niet onberoerd gelaten. “Ik zie nieuwe mogelijkheden waarin anderen hebben gefaald. Spirituele breedband voor iedereen. De elektronische snelweg naar een nieuw hoger bewustzijn!”. WB’s ogen lichten op bij het zien van zoveel mogelijkheden. “Ja ook een visionair heeft rust nodig WB” onderbreekt Tar. Het is tijd voor meditatie” Schoorvoetend laat WB alles over zich heen komen. “Tijd is geld, niet waar?”
   
   


   

  De ware Goden

  “Wij zijn het contact met de natuur verloren. Door de levenswijze van de Germanen te begrijpen, leren wij ons zelf beter kennen.” aldus Tar. Een oude Germaanse legende vertelt het verhaal over een zeer wijze Sjamaan met een donker uiterlijk die er plotseling was. Niemand wist waar hij vandaan kwam. Hij had een vreemd accent en hij heeft de Germanen onder meer het mediteren bij gebracht. Ze hadden veel respect voor hem. Nu jaren later hebben we door veel studie bergrepen dat het een pelgrim was afkomstig uit India. Hij had een  voettocht van 3000 kilometer achter de rug” verteld Tar.  “Hmm, leuk verhaal. Maar euh wat vind jij nou eigenlijk van mijn Piet Mondriaan? Dat was toch ook een meester?” zegt WB. “Mondriaan is nou typisch een produkt van deze tijd” aldus Tar. Het werk straalt alleen maar een kille leegte uit. Hij haalde zijn inspiratie onder meer uit New York. Het bolwerk van de massa maatschappij. Het vernietigende westerse imperialisme” haalt Tar fel uit. “Met jouw praat ik niet meer over moderne kunst. Dit schilderij is voor mij het toppunt van schoonheid. En de waarde is ook al onbeschrijflijk” zegt WB. “Maar hoe zit het dan met Prince? Die moet jij zeker ook niet? “WB maak je geen zorgen, Prince is een God” zegt Tar. “Pfff, gelukkig maar dan” haalt WB opgelucht adem.
   
   


   

  De Confrontatie

  “Dit zijn nou die goede oude hol bewoners waar jij het de hele tijd over hebt. Aardig waren ze hé?” glimlacht WB sarcastisch. “Ja, leuk hoor om één of ander plaatje uit een verouderd stripboek te halen en mij daar mee te pesten” zegt Tar. “Heb je nog meer van de nare grapjes in petto? Maar WB je kan zeggen wat je wil ze waren wel eerlijk.” verdedigd Tar. “Tja, ik ben ook wel direct, maar ik hou niet van mensenvlees. Ik heb toch zo mijn twijfels over die oermensen. Volgens mij was het maar een gewelddadig volkje”. zegt WB. “Maar dan alleen redevol geweld hé! ageert Tar. De Germanen waren geen kannibalen. Bij een stammen oorlog viel er wel eens een dode, maar meer dan een kwajongensvechtpartij was het eigenlijk niet. Niets vergeleken met al die zinloze doden die er tegenwoordig vallen.” zegt Tar. “Het zal allemaal wel, maar geef mij maar een toilet met schoon WC papier en veeg jij je kont maar af aan boomschors, ha ha” lacht WB voluit.
   
   


   
   

  De  onmogelijke combinatie

  “Tar, ik vertrouw je volledig maar hoe moet ik nu geld gaan verdienen met al die wijsheid? Mijn specialiteit is de betaalde liefde en hier zie ik weinig brood in, eerlijk gezegd” zegt WB ongeduldig. “Och WB, je hebt het zelf al gezegd, de sleutel ligt op de elektronische snelweg”. aldus Tar. “De Germanen waren een losbandig volk. Het oudste beroep ter wereld hebben zij min of meer uitgevonden. Behalve jagen en eten hadden zij ruim de tijd om uitgebreid de liefde te bedrijven. Daar kunnen wij echt een voorbeeld aan nemen” aldus een bevlogen Tar. “Leuk volkje toch wel. Maar hoe combineren we dat nou met breedband?” vraagt WB zich af. “Gebruik nou toch eens je fantasie. Wij gaan door waar anderen gefaald hebben. Niks geen communes in Amerika, ook geen peperduur gebouw aan de Prins Hendrikkade. Middels het internet organiseren we “Zen-germanistische” groepssessie’s. Bij voldoende belangstelling huren we een ruimte. Een paar van jouw gastvrouwen erbij vermomd als linkse meisjes, de pret kan beginnen en het geld stroomt binnen” aldus een een vooruitziende Tar. “Tar Palantir Adjust, je bent geweldig” roept WB uit.
   
   


   

  De levende Aap

  “Tja, dat is een Aap, dat zie ik ook wel” zegt WB. “Dat schilderij heb ik ooit van een vrindje gekocht, een zekere István Tóth. Een schilder van Hongaarse kom af. Ik dacht ach leuk voor in mijn slaapkamer” aldus WB. “Dit is nou een geweldig schilderij dat ademt. Het leeft. Het heeft werkelijk een zeer bijzonder oer-oud Aura” zegt Tar. “Als wij ons echt concentreren komt dit donkere landschap tot leven en worden wij onderdeel van het schilderij”. “Beste Tar ik ga een heel eind met je mee maar dit slaat werkelijk nergens meer op” verzucht WB. “Kom op WB doe je best, concentreer je”. Opnieuw laat WB zich overhalen.
   
   


   

  Het wonder van de 2e Jan Steenstraat

  De momenten die volgen laten zich nauwelijks beschrijven. Terwijl Tar en WB zich concentreren straalt er plotseling een fel licht uit het schilderij. Zij lijken zich er niet van bewust. Het ware tijdreizen is voor hen begonnen….  “Zaku ma flata menna, menna”. En dan volgt er stilte. Eindeloos lijkende duisternis. De geur van verbrand hout. WB voelt zich veilig. Warm. Geen geldzorgen, helemaal geen zorgen meer. De zwarte Aap kijkt hem lachend aan. Alles komt goed. Dan voelt hij de aanwezigheid van een vrouwelijke gestalte. Maar zonder een duidelijk beeld van een lichaam of gezicht. Toch is het zo opwindend, zo puur. Het archetype van de vrouw. Hij voelt hoe haar zachte, natte lippen de zijne raken. Heel kort. Maar deze aanraking betekent zoveel meer dan alle hete nachten in de club. Alles zou hij er voor over hebben om van dit moment een eeuwigheid te maken. Maar dan ineens weer de onverstaanbare taal, de hese stem van Tar. “Ledda Jedda Pedda”. Hij doet zijn ogen open is weer terug in Amsterdam, de 2e Jan Steenstraat. “Wat is er gebeurd? vraagt WB zich af. “Er niets gebeurd” glimlacht Tar. Tijd voor de afwas.
   
   

  Stairway to the stars

  Ook aardse zaken zoals “de afwas doen” zijn dingen waar WB totaal geen moeite meer mee heeft. “Ik vind het zo ouderwets als de heer des huizes zich hiervoor schaamt. Laat mij maar lekker rommelen”. Tar kijkt tevreden toe. “Een spiritueel mens moet ook de tijd nemen voor zaken waar eigenlijk alleen een gewone huisvrouw voor geschikt is”.  “Nou dat lekkere Turkse stoofpotje van Filiz mis ik ook wel eens hoor” zegt WB weemoedig. “En dat is heus niet het enige wat jij lekker van haar vond” glimlacht Tar. Door eens op helemaal eigen benen te staan ben je straks beter voorbereid op de toekomst!”. “Hmm, meneertje Tar ik heb nog verassing voor je. Over een half uurtje komen Marie-Claire en de donkere Chanel hier even bij kletsen. Zij zullen jouw het blauw van de hemel laten zien zonder dat jij één moment je ogen sluit” lacht WB. “Kost me dat?” vraagt Tar wantrouwig. “Voor jou dit keer niets. Het totale niets.”
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Fotografie: Dimitri Reijerman
  Artwork foto's: Ronald Arie van der Zwan
  For inspiration: Pete Tekelenburg